Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 


Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 22-01-08 προς τον Πρωθυπουργό ο Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με την απαξίωση του τ. Υπουργείου Αιγαίου - που μετά την συγχώνευσή του με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ουσιαστικά καταργήθηκε - έλαβε απάντηση από τους Υφυπουργούς Εσωτερικών και Ε.Ν.Α.Ν.Π. κ.κ. Χρήστο Ζώη και Πάνο Καμμένο.
Ο Βουλευτής είχε ζητήσει να πληροφορηθεί  γιατί:
- Στο πλέον απονεκρωμένο Υπουργείο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εδρεύει πλέον μόνιμα στον Πειραιά κάτι που δεν συνέβαινε ούτε επί  Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ήταν και  Υπουργός Αιγαίου, είχε εκχωρήσει στον Υφυπουργό του όλες τις αρμοδιότητες και ο οποίος παρέμενε στην έδρα του Υπουργείου στη Μυτιλήνη.
- Εγκαταλείφτηκαν οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες τη μοίρα τους και οι νέοι επιστήμονες υποαπασχολούνται.
- Το μεγάλο θεσμικό έργο με τα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας του Περιβάλλοντος και τον Ν3201 για την απόσυρση κτιρίων εγκαταλείφτηκαν.
- Πρωτοβουλίες που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο για την θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας για το Περιβάλλον και ιστορικών οικισμών εγκαταλείφθηκαν, όπως τα Π.Δ. για  την Σάμο, για τους βιότοπους Γέρας, Καλλονής κ.α.
Στην απάντησή του ο κ. Πάνος Καμμένος σημειώνει μεταξύ άλλων  ότι:
- Δεν του εκχωρήθηκε το σύνολο των αρμοδιοτήτων και ότι όλο και κάποιος ……από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα τη Μυτιλήνη.
- Τα επεξεργασμένα Προεδρικά Διατάγματα όπως εκείνο της Σάμου δεν προωθήθηκαν διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω της αλλαγής της ηγεσίας το 2004, τα επέστρεψε προκειμένου να υπογραφούν από τον  νέο Υπουργό. O νόμος για την απόσυρση κτιρίων δεν εφαρμόστηκε διότι δεν υπήρχαν εγγεγραμμένα κονδύλια. Σχολιάζοντας τις παραπάνω απαντήσεις ο κ. Ν. Σηφουνάκης σημείωσε:  «Ο   κ. Παυλίδης  καταχώνιαζε στα συρτάρια ό,τι δεν τον ενδιέφερε. Φοβάμαι  ότι το ίδιο πράττει δυστυχώς και η σημερινή ηγεσία του τέως Υπουργείου Αιγαίου, καλυπτόμενη  πίσω από δήθεν επιφυλάξεις του ΤΕΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου του Βαθέως. Αυτός ο ισχυρισμός είναι τουλάχιστον κωμικός αν αναλογιστούμε ότι για το Ασφαλιστικό τις αντιδράσεις του ΤΕΕ και των  άλλων φορέων η κυβέρνηση τις γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Ως προς τον Νόμο 3201 δυστυχώς ουδέν ψευδέστερον, ο Νόμος ψηφίστηκε τέλος του 2003 και το ΥΠΕΘΟ  που συνυπογράφει τον Νόμο μεταβιβάζει τις προγραμματισμένες πιστώσεις. Δυστυχώς ο «τουρίστας Υπουργός» ο κ. Παυλίδης είτε δεν ασχολήθηκε είτε μετέφερε στην εκλογική του περιφέρεια τα δικαιούμενα κονδύλια για μικροπολιτικές δράσεις.
Καλώ τον Πρωθυπουργό να ζητήσει την εκχώρηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων του τ. Υπουργείου Αιγαίου στον Υφυπουργό ο οποίος θα πρέπει τουλάχιστον να παραμένει στην έδρα του Υπουργείου στη Μυτιλήνη και να προωθήσει τη θεσμοθέτηση κανόνων δόμησης  για δεκάδες οικισμούς, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, βιότοπους όπως εκείνο της Γέρας, που βρίσκονται έτοιμα στα συρτάρια και  να μην επιμένει στην απραξία του παρελθόντος, όπως συνέβαινε την εποχή  του προκατόχου του.
Για τον Υπουργό κ. Γ. Βουλγαράκη δεν έχω τίποτα να πω, είναι γνωστό ότι ασχολείται με τα φεστιβάλ και «τη συλλογή τιμολογίων» για να καλύψει το θεάρεστο πολιτιστικό του έργο.
Τέλος ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε: «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι στη γραπτή Ερώτηση Βουλευτή προς τον Πρωθυπουργό δεν απαντά ο ίδιος».